zaterdag 28 augustus 2010

Slaapkoppen - Randall.C

Een klacht die me ontmaskert als een geboren lezer: wat me stoort aan veel ambitieuze strips is de armoedige tekstbehandeling. Dan zie je de hoofdfiguren een paar bladzijden door een onherbergzaam landschap trekken zonder iets te zeggen. Het is vast bedoeld om er diepzinnig uit te zien, maar ik krijg in het beste geval de slappe lach van zoveel pretentie.

Slaapkoppen grossiert ook wel in dat soort bladzijden. Maar elke hooghartigheid wordt in de kiem gesmoord door humor, voornamelijk in de tekst. In de twee beste verhalen, 'De Spanjool' en 'Natasha', moest ik hardop lachen. Zeldzaam.

In Slaapkoppen raken twee slaapwandelaars verstrikt in een handvol dromen die elkaar raken en uitdiepen ('de droom in de droom'). Dat is een comfortabel uitgangspunt voor een stripmaker, maar hier hebben we iemand die het zich toch niet te gemakkelijk heeft gemaakt.

Randall.C heet eigenlijk Randall Casaer, en vormde meer dan tien jaar geleden een cabaretduo met Wim Helsen, in een tijd dat de Vlaamse stand-up comedy nog in de luiers zat. Nu regisseert hij alleen nog comedians, zoals de voornoemde Helsen, Wouter Deprez en Begijn Le Bleu.

Zijn achtergrond zal wel te maken hebben met het feit dat hij tekst niet veronachtzaamt. Zijn dialogen zijn kort, naturel én interessant, wat een zeldzame combinatie is. Stukjes geprakte taalfilosofie wisselen elkaar af met poëzie en bijtende flauwekul. Mooie mix.

Maar Randall.C is een nog veel betere tekenaar dan verteller. Zijn stijl: nijdig gekrabbel op een ondergrond van zachte kleuren — beiges, grijzen en afgelengd olijfgroen. Er zit veel nuance en panache in zijn lijnen. Je kijkt je ogen uit. Randall.C staat voor inkttekeningen, toonwaarden door arcering, een digitale steunkleur die ook de plaatjes afbakent, en een klein beetje highlighting om de tekeningen wat diepte te verlenen.

Slaapkoppen is een strip die ik zelf wil kopen. Een aantrekkelijke softcover met flappen, garengenaaid gebrocheerd. De belettering van de titels van de verhalen — een naar Word 2003 stinkende Impact — kon beter.

Randall.C, Slaapkoppen
112 p.
Uitgeverij Oogachtend, 2007Illustratie Randall.C [klik om te vergroten]Illustratie Randall.C [klik om te vergroten]

____

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails