maandag 26 november 2007

De gigolo - Paul Koeck

Lang niet gek, deze korte roman van Paul Koeck. Het boek maakt een onophoudelijke slingerbeweging tussen penetratie en penitentie: via de persoon van Theodorus Delcampo beschrijft Koeck zorgvuldig de grimassen van de overspelige liefde.

Er zijn namelijk verwikkelingen opgetreden bij het liederlijke leven van zijn held. Omdat zich daar een kwaadaardige vorm van huidkanker heeft genesteld, moet een deel van Delcampo's snikkel weggehaald worden. De gigolo wordt zo het kolderieke relaas van de hele operatie, doorsneden met herinneringen aan eerdere avontuurtjes.

Voor het morele contragewicht zorgt de relatie met zijn wettige echtgenote, Theresa. En zie: de achterflap spreekt van een onverwerkte moederbinding bij Delcampo. Moeder Theresa, heeft u 'm?

Maar zonder gekheid: Koeck kan schrijven. Het lukt hem Delcampo overtuigend neer te zetten als een man van de wereld. Dure drank, mooie vrouwen, lekker eten, exclusieve vakantiebestemmingen.

Koeck betoont zich een goede leerling van Claus. De lezer wordt ondergedompeld in een volks en toch weer sensueel en erudiet schuimbad, en krijgt smoezelige dialogen voorgeschoteld die diep wortelen in de realiteit. En dat vind ik al heel wat.

Daarom bekroop me ook een zekere tristesse toen ik De gigolo uithad. Want, hoeveel mensen lezen dit boek nog? Zo'n weinig fraai vormgegeven werkje van een Vlaamse auteur uit de jaren tachtig, met een doffe monochrome voorplaat? Een werkje dat bij mijn weten in illo tempore ook al geen potten brak?

Het enige wat Koeck niet had moeten doen is in de finale van zijn verhaal reppen over Portnoy's klacht. Dat dwong me door te denken over bovenstaande vraag en tot de conclusie te komen dat de plot van De gigolo wellicht toch te mager is, dat Koeck veel overbodige ruis in zijn roman toelaat, en dat Philip Roth over de gehele linie een veel completere auteur is. Veel scherper vooral.

> lees een fragment uit dit boek op Prins van Denemarken

Paul Koeck, De gigolo
150 p.
Uitgeverij Manteau, 1985
____

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails